Det vanligaste skälet till varför många väljer bort bergvärme som uppvärmningskälla till sitt hus är att det kostar mycket pengar. Det går inte att sticka under stolen med heller: att installera bergvärme kostar pengar och man kan räkna med att det handlar om en summa mellan 80.000-120.000 kronor allt som allt - med värmepump, med borrning, med installation och med återställande av marken inräknat (samt även med rot-avdraget). Man ser denna höga summa, man räknar lite och så anser man den vara för hög. Detta efter att även ställt sig frågan - hur länge håller en bergvärmepump - och fått svar på den.
Du tjänar på bergvärme i det långa loppet
En bergvärmepump håller nämligen inte för evigt. Med reservation för vilket märke du valt så ligger den genomsnittliga livslängden på mellan 15-20 år. Tänker man då på att kostnaden för installation och borrning är så pass hög så är det lätt att man avstår och letar efter andra alternativ.
Ska man betala 100.000 kronor och redan efter 15 år tvingas ta ännu en kostnad på en ny bergvärmepump? Vi anser att man ska göra det. I det långa loppet så kommer du att tjäna pengar på ditt val. Så mycket som 80% av den totala kostnaden du idag lägger på energi och uppvärmning - varje år - kan du istället lägga på annat.
Det gör att du efter ungefär tio år har betalat av din investering och att du efter det har pengar som kan bekosta en ny bergvärmepump - och en ny sådan efter 15/20 år igen. Du kommer - även med nya inköp av värmepumpar - att gå plus i det långa loppet. Tänk även på att alla andra alternativ också måste bytas ut och att ingenting har en obegränsad livslängd.
Så kan du få längre livslängd på din bergvärmepump
Vi tänkte sammanställa några tips som kan ge dig en bergvärmepump med längre livslängd. Enklast blir det om vi radar upp dessa och ger enskilda förklaringar om hur vi tänker:
- Rätt borrhål: Det huvudsakliga sker vid installationen. Borrhålet måste vara rätt dimensionerat för att du dels ska få maximal effekt av bergvärme som energi- och uppvärmningskälla och dels för att pumpen ska hålla så länge som möjligt. Är borrhålet underdimensionerat så kommer bergvärmepumpen att få jobba hårdare - något som leder till högre varv och mer slitage. Välj rätt företag för borrning och installation.
- Rätt märke: Utan att göra reklam för någon specifik produkt så finns det ett värde i att välja en bergvärmepump från en större tillverkare. Dessa har längre livslängd då det ofta kommer med funktioner som sparar på användande. En varvtalsräknare är en sådan funktion som konkret innebär att pumpen känner av - och anpassar sig - efter era behov. Ni slipper starta och slå på den så mycket och det minskar slitaget på - framförallt - den känsligaste komponenten i form av kompressorn. Väljer ni en bergvärmepump från en erkänd tillverkare så ingår ofta generös garanti och bättre serviceavtal också.
- Rätt storlek på värmepumpen: Väljer du en mindre bergvärmepump än vad era egentliga behov ligger på så kommer denna att få arbeta hårdare och slitas fortare. Se till att göra en energiundersökning innan så att ni verkligen får en värmepump som är av rätt storlek och fullt ut anpassad efter era dagliga behov.
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme
- När börjar bergvärme löna sig?