Hur länge en bergvärmepump håller kan till stor del avgöras av hur ofta den servas och hur pass mycket kärlek man som ägare är beredd att ge den. Som med allt annat så blir underhåll en detalj som kostar pengar initialt, men som i det långa loppet nästan alltid lönar sig.
De pengar du som villaägare lägger på regelbunden service av den bergvärmepump betalar av sig form av att den håller längre - och att du slipper de akuta skadorna och de höga kostnaderna som dessa för med sig.
Regelbunden service innebär en längre livslängd
En modern bergvärmepump kan hålla i ungefär 20 år - som ett genomsnitt, det finns pumpar som håller längre också - men det finns också de som håller i runt 15 år. Skillnaden - alltså fem år - beror till stor del på att de bergvärmepumpar som håller längre sköts om på ett bättre sätt. De som bara håller i 15 år kan man ofta se att frågan om service varit negligerad. Det kostar, helt enkelt, pengar att strunta i servicen av en bergvärmepump.
Att upprätta ett serviceavtal med ett företag inom bergvärme är något som rekommenderas och inte enbart sett till den längre livslängd som kommer på köpet - det handlar även om effektivitet.
En pump som blivit servad fungerar bättre, drar mindre energi och säkerställer att både värme och varmvatten fungerar optimalt. Man ska även tillägga att vissa tillverkare ser service som ett krav för att garanti ska gälla. Det bör du alltid kolla upp!
Tecken på att det är dags för service
Hur vet man då att det är dags att genomföra en service på en bergvärmepump? Enklast är att man - som vi nämnde ovan - tecknar ett avtal med ett företag i branschen som, beroende på pump, ålder och modell, skapar ett schema över när service ska utföras på bergvärmepumpen.
Det finns emellertid också andra ledtrådar som pekar i riktning mot en service - och några av dessa ser ut som följer:
- Ökad energiförbrukning. Märker du att din elräkning plötsligt blir högre så kan det indikera att din värmepump inte fungerar optimalt.
- Ojämn temperatur. Pendlar temperaturen inomhus och skiljer sig mellan olika rum? Det kan tyda på att det är dags att boka tid för service.
- Oljud och buller. Börjar det smälla i pumpen och börjar den låta mer än vanligt? Det tyder på att det är någonting fel med kompressorn - och detta kan åtgärdas vid en service.
- Sämre produktion av varmvatten. Om mängden varmvatten minskar eller om det tar längre tid att värma upp vattnet än normalt så visar detta på att en service bör bokas in.
- Felmeddelande. Precis som med moderna bilar så visar moderna bergvärmepumpar också sitt mående via en display. Det innebär att du som ägare också kan få ett meddelande om att det är dags för service - och då bör du också, på samma sätt som med din bil, följa den uppmaningen.
Liknande artiklar
Bergvärme i radhus - fungerar det?
Ska jag använda bergvärme på sommaren?
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme