Många husägare som har äldre lösningar för uppvärmning såsom exempelvis pellets eller olja pekar på att den största nackdelen ligger i kombinationen skötsel/översikt. Det vill säga - man kan aldrig riktigt slappna av då man inte fullt ut litar på att exempelvis brännaren till oljepannan ska hålla. Att dessa går sönder är verkligen ingenting ovanligt så det finns dessutom fog för oron som många känner.
"Uppdaterad teknologi ger större bekvämlighet. Konkret så kan en app hjälpa er att sänka temperaturen inomhus då ni inte är hemma, och höja densamma då ni är väg hemåt. Dagens bergvärmepumpar ökar komforten, minskar kostnaderna och förenklar vardagen"
Det är också en lite bortglömd fördel då det kommer till bergvärme. Man brukar nästan uteslutande peka på två andra fördelar som A) ligger i den lägre kostnaden för energi där man genom att välja bergvärme kan spara upp till 80% varje år och B) den miljövänliga aspekten där bergvärme släpper ut extremt mycket mindre koldioxid i jämförelse med exempelvis fjärrvärme. Det senare går att dra även i en annan riktning - bergvärme handlar om att återvinna solenergi - olja är ett fossilt bränsle som någon gång tar slut då det inte är förnybart.
Ökad komfort och enklare planering
Två stora fördelar alltså, men som alltså står lite i vägen för den komfort som vi skulle vilja ge lite plats i rampljuset här. Dagens bergvärmepumpar har extremt många uppsidor just gällande komfort och vi tänkte ge några snabba exempel från en specifik tillverkare - IVT - som alltid ligger i framkant rent utvecklingsmässigt:
- Varmvatten En nackdel med bergvärme har handlat om att varmvattnet sällan räcker till och att man i och med detta ofta brukar tvingas till ytterligare en investering i form av en varmvattenberedare. Dagens bergvärmepumpar fyller de flesta behov hos familjer av alla storlekar. De känner av - och går upp i effekt - då någon duschar och på samma sätt så går de ner - och optimerar produktionen - då varmvattenförbrukningen är låg.
- Smarta nyheter En av de mest talande nyheterna handlar om att din bergvärmepump går att koppla upp mot den nordiska elbörsen. Allt du behöver är ett timprisavtal med din elleverantör samt en gateway och tillhörande app för att få lägre priser för el. Rent konkret så känner din bergvärmepump av då elpriserna är låga - under morgonen exempelvis - och ökar sin effekt då. När sedan priserna blir högre så går pumpen ner i prestanda. Där finns många sköna kronor att hämta, till minimal ansträngning.
Ny app förenklar uppvärmningen
Vi var inne på appen tidigare och fördelarna med att installera den på sin smartphone - Android eller Iphone - stannar inte vid det lägre elpriset. Faktum är att appen från IVT - kallad IVT Anywhere - kommer att förenkla din vardag radikalt. Vi kan säga att du och din familj är på semester och således inte har något behov av ett uppvärmt hus.
Med hjälp av appen kan ni sänka kapaciteten på er bergvärmepump och därmed spara pengar. Då ni därefter är på väg hem - ja, då kan ni god tid innan använda appen för att sätta igång pumpen igen och mötas av ett hus med exakt den temperatur ni önskar.
Det här går även att omsätta i en mindre skala där vi säger att du använder appen dagligen för att sänka prestandan då du är på jobbet och barnen i skolan. Den här lösningen ger er, helt enkelt, en enklare form av uppvärmning där ni själva sitter i förarsätet och styr kostnaderna.
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme
- När börjar bergvärme löna sig?