Innetemperaturen är viktig. Den påverkar hur vi mår, inte bara fysiskt utan också psykiskt. Är det för kallt har vi en tendens att bli stressade och spänna oss, vilket kan leda till att vi får ont i nacke, rygg och leder. Dessutom kan stressen göra att vi lättare blir sjuka. Men att ha det för varmt är i längden inte heller nyttigt. Värme gör oss trötta och ofokuserade, och att ha det för varmt under en lång period kan göra att vi lättare drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
”Generellt kan sägas att vrider du dina radiatorer till max i varje rum kommer du att få på tok för varmt i lägenheten. Det sker dock inte i hus där radiatorerna är försedda med termostater”
De flesta bor i lägenheter där värmen styrs centralt. Givare i husets värmecentraler känner av när det blir kallt ute och höjer och sänker temperaturen på vattnet som rinner till och från lägenheternas radiatorer, eller element som de vanligen kallas. För varje lägenhet kan du dessutom själv styra hur varmt du vill att det ska vara. Generellt kan sägas att vrider du på dina radiatorer till max i varje rum kommer du att få på tok för varmt i lägenheten. Det sker dock inte i hus där radiatorerna är försedda med termostater som känner av innertemperaturen och automatiskt slår av elementen när det blir för varmt.
Innetemperatur i hus
Bor du i ett hus som värms med till exempel värmepump har du ännu större möjligheter att påverka innetemperaturen. Vanligtvis brukar ett hus kännas lite kallare än en lägenhet, detta beror på att det är större utrymmen som ska värmas upp och att rummen blir lite olika uppvärmda. Det kan till exempel gå ett stråk av sval luft genom rummet som gör att det känns kallare just där du sitter. För att undvika detta ska du tänka på hur du möblerar. Du bör aldrig sätta större möbler som soffor framför ett element utan att lämna en spalt på minst 50 cm. Helst bör du inte möblera alls framför radiatorer eftersom det hindrar varmluften från att spridas jämnt i rummet. Gardiner som täcker elementen hindrar också värmen från att spridas, och har du termostater kan det hända att de tror att det är varmare än vad det är och därför slår av elementen, trots att det är svalt i resten av rummet.
Vad är en bra innetemperatur?
Hur varmt ska det då vara i en bostad för att vi ska trivas som bäst? Ja, alla är vi olika, men Socialstyrelsens riktlinjer är att det bör vara mellan 20° och 23° för att vi ska må som bäst. Är det kallare än så fryser vi och är det varmare blir vi slöa och irriterade. Men det varierar så klart. När vi är sjuka är det bra om det är någon grad varmare, och i sovrummen kan det faktiskt vara bra att ha det lite svalare och i stället satsa på varma täcken. Undersökningar har visat att vi sover bättre när det är svalt i rummet. När du mäter innetemperaturen ska du göra det minst 60 cm från innervägg eller 1 m från yttervägg. Dessutom ska du mäta ungefär en meter från golvet.
Några sista råd
Generellt är det bättre att vänja sig vid en lite lägre temperatur än vid en högre. Vi fungerar bäst i en lite svalare miljö och har dessutom lättare att vänja kroppen vid lägre temperaturer än högre på lång sikt. Att sänka temperaturen någon grad är dessutom bättre både för miljön och för plånboken. Bor du i ett hus som värms upp av bergvärme kan du spara en tusenlapp varje år per grad du sänker. Ett annat bra tips för att spara energi är att sänka innetemperaturen till 15-16° när du reser bort mer än några dagar.
Genom att anpassa temperaturen i varje rum, ha det svalare i sovrum och kök och varmare i vardagsrum och andra sociala utrymmen, kan du sprida ut din energiförbrukning och generellt hålla en lägre genomsnittstemperatur inomhus. Tänk också på att inte möblera bort värmen, utan låta värmen från radiatorerna spridas maximalt i rummet.
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme
- När börjar bergvärme löna sig?