Bergvärme har flera stora fördelar jämfört med andra uppvärmningsmetoder. Den är förnybar och miljövänlig samtidigt som den sparar energi och är snäll mot plånboken. Inte konstigt att bergvärme tycks bli allt populärare.
Det är som sagt populärt att spara – både på pengar och energi. Därför är det många som visar intresse av att dela bergvärme med grannen. Faktum är att detta är en sak vi får många frågor om. Men det är en omdiskuterad åtgärd – många ifrågasätter att man tjänar så mycket och att det i själva fallet finns en risk att det mest leder till problem och kanske till och med uppslitande grannfejder.
Plus och minus med granndelning
Här går vi igenom plus och minus och några generella tankar om att dela bergvärmen med grannarna.
I en mindre fastighet där värmeförbrukningen är mindre kan det vara värt att överväga att dela borrhål med grannen. På det sättet kan ni dela på kostnaden för installation. Dessutom blir det enklare att hitta en plats för hål när ni bara behöver borra ett. Så visst, det kan i vissa fall vara en bra tanke att dela med grannen.
Det kommer behövas ett djupare hål
En nackdel med det hela är att det skulle krävas ett djupare hål när två bostäder ska försörjas med bergvärmen. Men som sagt, handlar det om en mindre fastighet så kanske kostnaden kan hållas nere ändå. Men i många fall kan det krävas att man borrar flera håll, när de geologiska förutsättningarna inte stämmer för ett djupare hål. Oavsett hur stort hushållet är och hur stora värmebehoven är så kan det behövas två borrhål ibland.
Men det råder som sagt delade meningar med nyttan av att dela på bergvärmen. Dels blir det ju inte billigare att borra ett djupare hål jämfört med två eller flera grundare. En kanske smartare variant är att anlita samma entreprenör som grannen, på det sättet kan man få ner framkörningskostnaderna och få en lägre pris för bergborrningen. Dessutom finns det en uppenbar risk för konflikter kring bergvärmen.
Vad händer när grannen flyttar?
Även om du är på god fot med grannen, vad händer med bergvärmen om vederbörande flyttar? Då får bergvärmen en ny delägare som kanske inte alls är med på noterna. Vem slösar på värmen, vem sparar om det skulle bli problem med tillgången, vem drar den längsta slangen som också måste isoleras. Risken är dessutom att borrhålet blir överbelastat, eftersom det är fler pumpar som suger ut värme. Risken är då att alla får kallare vatten och lägre verkningsgrad.
Men hur som helst, oavsett vilken variant du väljer så är bergvärme ett utmärkt sätt att värma upp villan med.
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme
- När börjar bergvärme löna sig?