Då det kommer till frågan om vilken typ av uppvärmning man ska ha till sitt hus så finns det några olika infallsvinklar att ta hänsyn till. Dels så handlar det om det ekonomiska - hur mycket kan jag tjäna på att byta och hur mycket kostar i så fall ett byte? Dels så har vi även bekvämligheten som ligger i att man nöjer sig med vad man har - även om det kostar mer i slutändan. Som en tredje punkt så kan vi nämna att många idag även baserar sitt val av uppvärmning med en större tanke på framtiden och med miljön i fokus.
"Olja som uppvärmning kräver en hel del av dig som husägare. Du får vara beredd på att pannan - särskilt brännaren - kräver sin beskärda del av översikt och service. Dessutom så påverkas du av priset för olja i omvärlden; något som gör en ekonomisk planering betydligt svårare. Med bergvärme får du en underhållsfri uppvärmning som kostar lika mycket hela tiden."
Det senare är intressant då man faktisk kan se att fler väljer att ta steget bort från sin egen bekvämlighet och genomföra ett byte av uppvärmning där en bättre miljö fungerar som det huvudsakliga skälet.
Det tydliga steget: allt fler väljer bergvärme istället för olja. Många äldre hus värms upp av olja och det är en typ av uppvärmning som inte riktigt hängt med i utvecklingen. Visst, det fyller sin funktion och värmer - ofta via ett vattenburet system som pannan- och brännaren är sammankopplade med - upp både hus och vatten.
Men, till vilket pris? Vi tänkte snabbt peka på några punkter som är mindre smickrande för olja som uppvärmning:
- Regelbunden service En oljepanna kommer ofta med problem där brännaren brukar spela en huvudroll och måste repareras/bytas ut med jämna mellanrum. Det är ett minus som många pekar på - man har ständigt en oro i kroppen kring huruvida oljepannan fungerar eller inte. Ett annat minus är att man som husägare måste boka in både sotning och besiktning då man använder sig av olja.
- Sämre ekonomisk planering Ett stor minus är att man som husägare blir beroende av omvärlden. Stiger priserna för olja i världen - ja, då kommer man också att få betala mer pengar. Detsamma gäller naturligtvis även för det motsatta scenariot, men då olja dels är ganska dyrt oavsett samt att det knappast blir billigare på sikt så skapar det en svårighet i att planera sin ekonomi. Att priserna inte kommer att sjunka förklaras av att olja är fossilt och icke-förnybart. Med bergvärme däremot så får man en kostnad som är mer konstant och jämn; det gör det enklare att planera, spara och se över sina utgifter.
- Högre energiförbrukning En utförlig studie genomfördes av Energimyndigheten där beskedet var ganska glasklart. I snitt så sparade hushåll med bergvärme 62% i ren energi varje år i jämförelse med hushåll vars uppvärmning bestod av olja.
Undersök möjligheterna för bergvärme
Det finns, baserat på ovanstående punkter, alltså definitivt ett värde i att överväga att byta från olja. Frågan är om bergvärme är det bästa alternativet? Det beror helt på vilka förutsättningar som finns i området man bor i.
I vissa fall är det överhuvudtaget inte möjligt att använda bergvärme som uppvärmning - i andra fall så kanske man behöver borra så djupt att den initiala investeringen blir så pass hög att det det tar för lång tid innan man når break-even. Egentligen finns det bara en sak att göra och det är att undersöka vilka förutsättningar som finns i området man bor i.
Skulle det vara så att det finns goda möjligheter så är bergvärme definitivt ett bra val. Särskilt sett till att dagens värmepumpar är att anse som underhållsfria och att därmed en del av oron som många med oljepanna upplever kan komma att stillas och förmodligen helt försvinna. Väger man in energivinsten och miljön som ytterligare argument så är det hela givet: bergvärme är definitivt en bättre form av uppvärmning än olja.
Andra inlägg
- Hur djupt måste man borra för bergvärme?
- Ska man ha värme i fritidshus över vintern?
- Ska man stänga av luftvärmepumpen på sommaren?
- Planera din elförbrukning inför vintern
- Jordvärme – så fungerar det
- Bergvärme till sommarstugan – är det ett bra alternativ?
- Kan man stänga av värmepumpen på sommaren?
- Borra för och brunn och bergvärme på samma gång
- Spara el med golvvärme
- När börjar bergvärme löna sig?